Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Polgármesteri beszámoló a 2016. évről

Közszolgálati hír

2016 os esztendő értékelése:

A tavalyi gyakorlatnak megfelelően szeretnék röviden beszámolni a 2016 os esztendő eseményeiről történéseiről.

Általánosságban elmondható, hogy a településünkön jóirányú szemléletváltás kezdődött, az itt élők nagyobb figyelmet fordítanak egymásra és környezetükre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nem csak, hogy megértették, de be is tartják pl. a nyílt téri zöldhulladék égetésével kapcsolatban hozott önkormányzati rendelet fontosságát, vagy, hogy már egyre kevésbé tolerálják, a kommunális szennyvíz közterületre vagy élővizekbe való juttatását illetve komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést. Tehát nem csak szóvá teszik, ha valamilyen rendellenes esetet tapasztalnak, de tesznek is annak érdekében, hogy Pénzesgyőr élhetőbb vonzóbb település legyen mindenki számára.

  • Februárban megalakult a Mezőőri szolgálat, aminek eredménye képen jelentősen javult a mezőgazdasági külterületek biztonsága. A járulékfizetési kötelezettség nem aratott osztatlan sikert, de a többség megértette ennek értelmét és jogkövető módon befizette.
  • Tavasszal gyümölcsfákat és cserjéket ültettünk a kisebbségi ház kertjében, melyet az idén szeretnénk folytatni. A kertet a közfoglalkoztatottjaink gondozták becsülettel egész évben, ahogy a közterületeket is ahol az előző év gyakorlatát követve közel 100 eFt értékben ültettünk egynyári illetve évelő virágokat, csak úgy a magunk örömére.
  • Sikerrel pályáztunk az Élelmiszerbank, Élelmiszerlavina pályázatán melynek eredménye képen 500 kg vető burgonyát vető borsót és további magokat kaptunk melyeket a helybéliek felajánlása alapján kapott földterületeken ültettünk el gondoztunk egész évben majd takarítottuk be a termést. Az Önkormányzat biztosított anyagi keretet vadvédelmi kerítésre, műtrágyára és a növényvédő szerekre valamint a közfoglalkoztatottak révén biztosította a szükséges munkaerőt. A termést rászoruló családok illetve a közfoglalkoztatottak között osztottuk szét.
  • A Hungarocontroll Zrt pályázatán mintegy 1,9 MFT támogatást nyertünk a Vendégházak komfortjának fejlesztésére. Ebből az összegből új padló burkolatot, tetőt és ereszcsatornát kaptak a házikók. A munka dandárját itt is a közfoglalkoztatottjaink végezték. Futotta még új konyhafelszerelésekre, étkészletre és ágynemű garnitúrákra és parkosításra, virágokra is. Részben a fejlesztések eredménye, hogy 2015 ben közel 1,2 MFT bevételt realizáltunk a vendégházakban. Ez is azt bizonyítja, hogy van igény az ilyen típusú szálláshelyre tehát érdemes azt tovább fejleszteni, bővíteni a jövőben is, annál is inkább mivel az adó bevételeken kívül ez az egyetlen bevétele van a településnek.
  • A Közútkezelő az Önkormányzat nyomására, ha némi késéssel is, de lecserélte a több mint ötven éves elavult kőkorlát maradványokat a településen korszerű, biztonságos és nem utolsósorban esztétikusabb látványt nyújtó acél szalagkorlátra. Ezzel nagyban javult a közlekedésbiztonság településünkön.
  • Az Önkormányzat kérésére az E-on elkészítette a település vezetékes földgázzal való ellátásának tervét. A tervek Bakonybél község ellátásának lehetőségével együtt valamennyi pénzesgyőri ingatlan bekötésével számolva készültek el. Már csak a 188.000.000,-Ft pénzügyi fedezetének előteremtése van hátra. Csak tájékoztatásul 1998 ban az akkori tervek alapján, akkori árakon ez alig 30 MFt lett volna.
  • Látványterv készült a pénzesgyőri templom tornyának megvalósítására. A költségvetés alapján mintegy 2,8 MFt os összeget közadakozásból illetve cégek felajánlásaiból kívánjuk előteremteni.
  • A tavaszi majd az augusztusi villámárvizek okozta károk enyhítésére két Vis major pályázaton nyertünk támogatást összesen mintegy 5,0 MFt összegben melyhez az Önkormányzatnak további 1,1 MFt saját forrást kell biztosítania. Ezeknek a pályázatoknak a jóvoltából már elkészült a mederrendezés és az átereszek bővítése a Bocskai utca-Tsz út találkozásánál, és a Splényi Béla emlékparkba vezető úton. A tavaszig pedig megtörténik a Gerence patak medrének rendezése a Kőris utca és a Kerteskői bekötőút közötti szakaszon. Így már vélhetően jelentősen csökken az elöntések száma és mértéke a jövőben hirtelen lezúduló csapadék esetén is.
  • Nyáron Véber Arnold váltotta Szilvás Szilveszternét az alpolgármesteri poszton.
  • Nagyszabású ünnepséggel emlékeztünk meg településünk megalakulásának 60. évfordulójáról.
  • Sikerrel szerveztünk bentlakásos és napközis tábort pénzesgyőri és lókúti illetve messzebbről jött gyerekeknek, akik tartalmas hetet tölthettek együtt községünkben illetve a környékbeli erdőkben.
  • Településünk lakói négy terv közül közvélemény kutatás során kiválasztották Pénzesgyőr új címerét, mely minden tekintetben megfelel a heraldikai szabályoknak és nem utolsósorban részletesen bemutatja településünk nevezetességeit és történelmét. A címer hivatalos elismertetése jelenleg folyamatban van.
  • Kora ősszel megújult településünk honlapja, ami most már végre érthető, világos és mindig aktuális formában tájékoztatja a lakosságot illetve a településünk iránt érdeklődőket a faluban történtekről.
  • A Német Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve szerveztünk kirándulásokat, nyáron németországban jártak pénzesgyőri gyerekek, majd ősszel előbb a Zala megyei Lentiben a zalai dombok között kisvonatoztunk, majd pedig az ünnepi díszbe öltözött Budapestre utaztunk, ahol többek között ellátogattunk a Tropicariumba és a Parlamentbe.
  • Folytatódott a Kultúrház felújítása a Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével fűtést kapott az előtér a konyha és az öltöző valamint az egyik mellékhelység is illetve új karnisokat és függönyöket szereztünk be. Összeségében több mint 800.eFt ot fordítottunk erre a célra 2016-ban.
  • Szélesítettük a szociális védőhálót, növeltük a települési támogatások összegét többek között az idősek, az iskolások, a családok támogatásának összegét, például 28 m3 szociális tűzifát osztottunk ki a rászorultak között.
  • Szeptemberben személyi változás történt a mezőőri poszton, azóta Weiszgerber Vilmos látja el a feladatot.
  • Október elején, hangulatos vacsora keretében, többek között pénzesgyőri gyerekek műsorával köszöntöttük településünk szép korú lakóit.
  • Munkát biztosítottunk mindenkinek, aki képes és hajlandó részt venni a közmunkaprogramban. A Falugondnok vezetésével 10-12 főt foglalkoztattunk huzamosabb időn keresztül folyamatosan, akik többek között a falu közterületein végeztek hasznos munkát, de segítették az idősek mindennapjait illetve a különböző rendezvényeink lebonyolítását. Rajtuk kívül két fő kulturális közfoglalkoztatott gondoskodik a könyvtár és a kultúrház üzemeltetéséről és a színvonalas programok megszervezéséről.
  • Átépítettük, a Kőris utca felső végénél a csapadék víz elvezető árkot és az átereszt annak érdekében, hogy az állami közútról lefolyó csapadékvíz ne a temetői útra folyjék. Sejtjük, hogy ezzel a probléma nem oldódott meg, de az majd a jövő feladata lesz, hogy milyen megoldást sikerül a Közútkezelővel közösen kialakítanunk.
  • Bakonybél és Lókút községek önkormányzataival közösen új agglomeráció kialakításáról döntöttünk annak érdekében, hogy a szennyvíz csatornahálózat végre két évtizedes késéssel mielőbb és teljeskörűen kiépülhessen településünkön. Ennek érdekében jelentős kapcsolatokat mozgattunk meg eddig is.
  • Sikerüli tavaly is szorosan együttműködni a településen valóban működő civil szervezetekkel ennek köszönhetően a Pénzesgyőrért Kulturális egyesülettel és a Pangea Egyesülettel karöltve tudtunk számos programot, kirándulást megszervezni és lebonyolítani. Köszönet érte!
  • Az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatok számára kiírt pályázaton 6,5 MFt ot nyertünk, melyet a pályázatban megfogalmazott terveink alapján településfejlesztésre fogjuk fordítani. Ezen összegen felül még további több mint 2,8 MFt áll az önkormányzat rendelkezésére különböző fejlesztésekre. Úgy gondolom, és ennek szellemében fogunk az idén is tevékenykedni, hogy amíg van feladat, amit el kell végezni a településen élők életminőségének javítása vagy esélyeinek növelése érdekében addig az Önkormányzatnak ezekre kell fókuszálnia és nem a betétgyűjtésre, felhalmozásra. A központi feladat alapú támogatási rendszerben a kötelező feladatokra a kormány megfelelő fedezetet biztosít a fejlesztésekre, felzárkózásra viszont maradnak a saját források illetve a különböző pályázatok.

Visszatekintve igencsak mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Terveink szerint az idén is sok munka vár ránk, mivel, múlt béli örökségek miatt, még mindig jelentős lemaradásokkal küzdünk a környékbeli településekhez viszonyítva, ami az itteniek életminőségét illeti. Ehhez munkához kérem az Önök további támogatását, megértését, és együttműködését például abban, hogyha valamilyen ötletük, elképzelésük van, akkor azt osszák meg velem. Ígérem minden jobbító szándékú, reális, kezdeményezést támogatni fogok, és azon leszek, hogy abból minél több és minél előbb megvalósulhasson.

 Köszönöm a figyelmüket!

Hajós Ákos
polgármester