Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Márton napi játszóház

Program

Kezdés: 2016. 11. 05.

Beszámoló

Márton napi játszóház

Pénzesgyőrön

 A Szent Márton Ünnep, az egyik leghangulatosabb programja  hagyományosan a Márton napi lampionos felvonulás. Szent Márton 316-ban született a pannóniai Savariában ( a mai Szombathelyen), ahonnan útja Itálián keresztül Galliába vezetett, ahol Tours püspöke  lett. Már életében legendák keringtek jámborságáról, szegények iránti szeretetéről és jótetteiről. A középkor egyik legnépszerűbb püspökjeként szerepelt.

Községünk  védőszentje, így Márton napján november 11-én tartják a falu búcsúját, és számos hagyomány is kapcsolódik a szent alakjához. A meghirdetett kézműves játszóházban  november 05-én készíthették el a résztvevő gyermekek és szüleik nagy örömmel és ügyes technikai készséggel  szebbnél-szebb lámpásaikat, közben beszélgettünk az ünnep eredetéről, népi időjóslásról. Tanultunk mondókákat, dalokat, népi játékokat. Ezek a történések mind-mind tettek, jó tettek. Mindannyiunk jó tetteire szükség van ahhoz, hogy ünnepet teremtsünk gyermekeinknek, Márton ünnepet, megelevenítve azt a képet, hogy „Az ember saját belső fényét viszi a külvilágban eluralkodó sötétségben”. Bízunk abban, hogy ez a hagyomány tovább él a falu életében.

Sajnos, az ehhez kapcsolódó lámpás felvonulást ( november 12-én) nem tarthattuk meg a zord időjárás miatt.

Pénzesgyőr, 2016. november 15.

                                                                                            Szautner Jánosné

 

 

Meghívó

2016. november 05-én 15 órától MÁRTON - napi játszóházat tartunk a  PÉNZESGYŐRI MÜVELŐDÉSI HÁZBAN.

Készíthettek lámpást, kipróbálhatjátok a kukorica morzsolást, és Szent Márton életének megismerésével várunk minden érdeklődőt.

A lámpás felvonulás időpontja:

2016.november 12-én /szombaton/, 18.00 órakor lesz.

A program a Könyvtárellátási Szolgáltató rendszer (KSZR) keretében, a Veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár támogatásával jön létre.