Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Hajagok vidéke

Látványosság

Bakonybéltől délre húzódik a Hajagok 4 hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoportja. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négy emeletes kilátó állt. Északi oldalán egy rádiótorony áll, déli részén pedig szovjet katonai objektum működött. A bázist ugyan megszüntették, de területére a mai napig tilos a belépés. A Középső-Hajagtól keletre, a Rend-kő oldalában, egy már-már visszahajló hatalmas sziklafal oldalában, kb. 6 m magasan nyílik a Tör-kő-lik „V” alakú bejárata.
A hegytől északkeletre, az együttes P és S turistajelzések mentén áll a vadászrepülőgépükkel 1973. szeptember 22-én itt lezuhant 3 orosz pilóta emlékműve. 

Sziklák

„A Bakonynak évszázadokon keresztül volt egy rejtő funkciója. Neve sokak számára az oltalom, a védelem, mentsvár szinonimája volt. Itt rejtőztek legtovább az „öregisten” hívei. A pogány áldozati tüzek valószínűleg itt parázslottak a legtovább…. (Sebő József)
Az államalapítás és a kereszténység felvétele után a Bakony erdei, szurdokai nyújtottak menedéket az ősi hithez ragaszkodó pogányoknak. Számos áldozati helyükről tudunk, így a Borostyán-kő, Kertes-kő, Oltár-kő, Fehér-kő, Odvas-kő, Hegyes-kő környékén.
Ezek többsége úgynevezett határkő is, Odvas-kő „Oduoskw”, Kertes-kő pedig „Kerteskuv” alakban szerepelt már a bakonybéli bencés monostor 1018-as, Szent István királyunk által adományozott alapítólevelében is.