Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Közösségi kemencénk felavatása

Populáris hír

A Pangea Kultúrális egyesület közreműködésével sikerült szó szerint tető alá hoznunk a Vörösmarty Mihály Kultúrház udvarán a település közösségi kemencéjét.

Az anyagokat közadakozásból illetve az Önkormányzat saját forrásából teremtettük elő a munka egy részét pedig a közfoglalkoztatottaink végezték Szautner János és Weiszgerber Vilmos irányítása és közreműködése mellett. 

Augusztus 19.-ére időzítettük a megnyitóját az új kenyér ünnepére és időre be is tudtuk fejezni a munkálatokat. Magyar Zoltán volt a pékmesterünk, aki lelkesen dagasztotta a kenyeret egy tájjellegű rozskenyér illetve fehér kenyér és cipó is készült és mellé még két fajta pogácsával is meglepte a falu lakóit, a végén még egy tészta kokárdát is készült.

Már 11 órakor elkezdődtek a munkálatok a kemence felfűtésével illetve a pogácsa begyúrásával. Segítséget nyújtott ebben még Benicsek Misi (Pangea egyesület) a kemenceépítő mester is. Körülbelül egy óra környékén készen lettek a pogácsák, majd a kenyerek is megkeltek és bekerültek a kemence gyomrába. Fél óra várakozás után nyitottuk ki elsőnek az ajtaját és láttuk szépen pirulnak bent a kenyerek. Közben a falu lakói is sorban érkeztek, őket pogácsával vártuk. Amikor elkészült a kenyér Benicsek Misi elmesélte a kemence építésének a történetét, majd Szilvás Szilveszterné (képviselő testületi tag) megnyitotta az ünnepséget ezután a Plébános úr (Schaffer Zoltán) megszentelte a kemencét és a kenyereket, melyet felszeleteltünk. A közönségnek feltálaltuk, zsírral,  paprikával, paradicsommal és hagymával. Az időjárás is kegyes volt hozzánk a viharok elkerültek így jó hangulatban telt a délután egész estig folyt a beszélgetés a régi idők felidézése mikor még mindenki maga sütötte otthon a kenyeret.

Köszönjük minden közreműködőnek a támogatását és bízunk benne, hogy a kemencénk sokáig fogja településünk polgárait szolgálni.