Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Márton napról

Kulturális hír

"Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik"- így szól a mondás.

Sokaknak a mai napon, Márton nap kapcsán a nagy lakmározás, a sült libacomb párolt káposztával, mellé pedig egy ízletes bor jut eszükbe.

Igen ám, de tudjuk -e, hogy honnan is indult a hagyomány, mit is ünnepelünk november 11 én?

Szent Márton 317 -ben a Római Birodalom Pannónia tartományában, Savariában született, egy jómódú pogány családban. A kis Márton, szülei akaratának ellenére fiatalkorában megkeresztelkedett, misszionáriusként pedig élete folyamán több nemes cselekedet vitt véghez, melyekért később püspökké akarták avatni .A régi római monda alapján Márton ezt nem akarta, ezért bebújt a ludak óljába, hogy ne találják meg, de sajnos a ludak hangos gágogása leleplezte őt. Akarata ellenére, 371-ben a franciaországi Tours város püspökévé avatták. Életét további csodák és jótettek vezérelték, melyekről azóta is történetek és legendák keringenek.

November 11-e, a római idők óta a parasztok év vége is, mert hagyományosan ilyenkor kezdődött a téli időszak, amikor is a hideg beköszöntével véget vetettek a gazdasági munkáknak és megünnepelték az idei évre elegendő termést.

"Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik"- így szól a mondás. Tehát, ne hagyjuk ki a fenséges falatokat, azonban Márton nevű ismerőseinket se felejtsük el felköszönteni a nevük napján.