Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Beszámoló a 2017-es esztendő eseményeiről

Közszolgálati hír

Hagyományoknak megfelelően ezennel szeretnék beszámolni a 2017-es esztendő eseményeiről, eredményeiről.

Tisztelt pénzesgyőri Polgárok!

Hagyományoknak megfelelően ezennel szeretnék beszámolni a 2017-es esztendő eseményeiről, eredményeiről.

  • Tavasszal az előző évekhez hasonlóan mintegy 100.000.-Ft értékben szereztünk be egynyári és évelő virágokat, cserjéket, melyekkel közfoglalkoztatottaink bevonásával településünk köztereit szépítettük. Sajnos a kiültetett növények egy része rendszeresen eltűnik, ami egyhén szólva is visszatetsző!

  • Folytattuk a Vendégházak korszerűsítését, ebben az évben falvédőszőnyegekkel láttunk el valamennyi házikót illetve felújításra kerültek a teraszok: a padozat cseréje és szőnyegezése készült el. Részben a folyamatos fejlesztéseknek, illetve a Szállás.hu portállal való együttműködésnek köszönhetően, 2017- ben 1,76 MFt bevételt realizáltunk a házak jóvoltából amihez még hozzá lehet számolni az ebben az évben települési szinten keletkezett 526.000.-Ft idegenforgalmi adóbevétel egy részét is! A növekvő bevételek is igazolják, hogy hosszú távon biztosan megtérülnek az itt befektetett forintok. A szervezésben Szautner Jánosné, az üzemeltetésben, fenntartásban Csillag Szabolcsné működött közre.

  • Május elején csoportos kirándulást szerveztünk Kámba, az egyedülálló szépségű Jeli arborétumba.

  • Júniusban ismét sikeres gyermek tábort szerveztünk a pénzesgyőri gyerekeknek, melynek gazdag programjának lebonyolításában Gyepesi Tímea és Weiszgerber Vilmos nyújtott segítséget.

  • Elektromos és vezetékes vízvezeték létesült a Bakonykarszt Zrt közreműködésével a Splényi Béla emlékparkba, melynek köszönhetően jelentősen javul az ott lebonyolított rendezvények színvonala. A beruházás összköltsége közel 1,0 MFt volt.

  • Júliusban gazdag programmal szerveztünk nagy sikerű Falunapot a Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Pénzesgyőrért közhasznú Egyesülettel karöltve.

  • A nyár folyamán kikotortuk és megtisztítottuk a Béke utca páros oldalán a kertekben végig futó árkot egészségesebb és kulturáltabb körülményeket teremtve az ott élők számára.

  • Nyár végén csoportos látogatást tettünk a pápai bázisrepülőtéren, illetve egy kisebb csoport a komáromi gyógyfürdőben tölthetett el egy napot az Önkormányzat jóvoltából.

  • A Pangea Kulturális Egyesülettel illetve a Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával közösségi kemencét építettünk a Kultúrház udvarán, melyet az új kenyér ünnepén településünk plébánosa szentelt fel és adott át. A kemencét, azóta több rendezvényünkön használtuk sikerrel, Magyar Zoltán pékmester segítségével.

  • Szeptemberre megújult két buszmegálló, így kulturált és biztonságos körülmények mellett vehetik igénybe a tömegközlekedést az itt élők. Nem utolsósorban jelentősen javult a település kép az esztétikus épületeknek köszönhetően. Erre a célra az Önkormányzat mintegy 1,0 MFt ot fordított.

  • A Közútkezelővel folytatott egyeztetéseink eredménye folytán a korábbinál jóval nagyobb felületen korszerű és egységes aszfaltburkolatot kapott a központi autóbusz megálló valamint sávszélességben felújították a másik három megálló előtt a burkolatot. A költségek javarészét a Közútkezelő állta, de az önkormányzat is mintegy 250.000,-Ft-ot tett hozzá saját forrásaiból.

  • A közlekedésbiztoság növelése érdekében fényvisszaverő táblák kihelyezését kezdeményeztük a falu Zirc felöli végén, illetve saját erőből a közvilágítással el nem látott kanyarban fényvisszaverő matricákkal láttuk el az útszéli korlátokat, szegélyeket. Ugyan ebben a programban sikerült leszereltetni a funkciójátvesztett kapcsolószekrényeket a Fő utca-Kőris utca sarkán álló oszlopról melyek korábban jelentősen zavarták a kilátást így erősen balesetveszélyesek voltak.

  • Október elején hangulatos estén láttuk vendégül a falu szépkorú lakosait, őket a helyi gyerekek vidám műsorán túl, neves operett művészek szórakoztatták.

  • Folytatódott a Kultúrház rekonstrukciója, melynek keretében kicseréltük az utcafronton, és a mellékhelységekben is az ablakokat, valamint egy kültéri és két beltéri ajtót, illetve a konyhában a padozat került szigetelésre és burkolásra, teljes talajcserével együtt. Bővítettük a ház elektromos kapacitását, melynek keretében az E-On földkábelre cserélte a korábbi elavult légkábelt. Ez a fejlesztés megteremti a további korszerűsítések lehetőségét is. A ház, betöltve funkcióját, számos, sikeres gyermek és felnőtt rendezvénynek adott otthont az év folyamán. Ebben az évben több mint 4,0 MFt ot fordítottunk a Kultúrház fejlesztésére.

  • A korábbi raktárból, helyi kötődésű vállalkozók közreműködésével egy válaszfal áthelyezésével, hideg-meleg víz bevezetésével új szigetelt padlóburkolattal, tágas, világos és nem utolsósorban korszerű orvosi rendelőt alakítottunk ki, amit az előírásoknak minden tekintetben megfelelő teljesen új berendezéssel együtt dr Kovács Zoltán államtitkár úr adott át a lakosságnak. A beruházás összköltsége megközelítette a 2,0 MFt-ot.

  • Bővítettük a szociális szolgáltatások körét, 36 m3 szociális tűzifát osztottunk ki 11 főt foglalkoztattunk tartósan a közfoglalkoztatási program keretében. Pályázat hiányában saját erőből gazdálkodva termeltünk zöldborsót, hagymát, kukoricát és burgonyát, melynek termését a közfoglalkoztatottak és a rászorulók között osztottunk szét. A munkálatok Szautner János falugondnok irányítása mellett folytak.

A fentiek fényében bizton állíthatom, hogy 2017-ben sem tétlenkedtünk vagy unatkoztunk. Igyekeztünk az Önkormányzat saját forrásai mellett a pályázati lehetőségek maximális kihasználása útján minél több fejlesztést megvalósítani. Ezúton is szeretném megköszönni valamennyi, különösen a fent név szerint említett kollégáimnak, az egész évben a település érdekében végzett áldozatos munkáját!

Kérem az Önök támogatását és segítségét abban, hogy az elért eredményeinket minél tovább megőrizzük illetve, hogy további fejlesztéseket eszközölhessünk mert higgyék el van még tennivaló bőven, a jövőben is Pénzesgyőr lakóinak érdekében.

Pénzesgyőr, 2018, február 18.

Hajós Ákos polgármester

A kép illusztráció!