Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

Zebrán, járdán biciklivel?

Populáris hír

-néhány szó a szabályos kerékpáros közlekedésről

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai a biztonságos közlekedés érdekében.


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző továbbá az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán. Fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve. A gyalogos-átkelőhelyen való biciklizés könnyen balesethez vezethet, mert az így áthaladó kerékpáros esélyt sem ad arra, hogy az őt észlelő járművezető meg tudjon állni.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!
… hogy mindenki hazaérjen!