Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Köszöntjük Pénzesgyőr Honlapján

Telefon: +36 88 448 013 | E-mail: [email protected] | Pénzesgyőr.hu Facebook oldala/mindennap.penzesgyor
Pénzesgyőr Címere

Pénzesgyőr Község

Önkormányzati Weboldala

LÁTNI ÉS LÁTSZANI

Populáris hír

Nem űrtechnika, éljünk vele...

Rövid nappalok és hosszú éjszakák időszakában igen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a „Látni és látszani” szlogenre.

Legyen az nagyváros, vagy vidéki település, mindenhol lehet találkozni rossz technikai adottságokkal felszerelt, vagy egyáltalán nem felszerelt közlekedési eszközökkel, ami igen balesetveszélyes. Természetesen gond ez bármilyen évszakban, de mivel közlekedési csúcsoknál már, vagy sötét, vagy még sötét van ez többszörösére növeli a kockázatot.

Mikre érdemes odafigyelni?

Első természetesen a világítás. –Itt meg kell jegyezni gépjárművek esetén, hogy nem csupán a tompított és a távolsági fényszóró kíván odafigyelést, hanem a helyzetjelző is elöl ill. hátul, hogy egy esetleges műszaki hiba esetén nagyobb biztonsággal tudjunk félreállni, rossz látási viszonyok mellett is észrevehető legyen gépkocsink.

Fontos az ablaktörlő minősége illetve a ablakmosó folyadék töltöttsége és annak fagyhatára is!

Utastér páramentesítésének lehetősége is fontos, ezért a szellőztető, ill. fűtő motort is célszerű ellenőrizni. Ha autónkban van klíma, ilyenkor az is sokat segít a pára eltávolításában.

És igen, örök téma a kerékpárosok kivilágítása! Ha valaki nem vezet autót, viszont rendszeresen kerékpárral közlekedik, talán el sem tudja képzelni, mennyire nem lehet észrevenni egy „lopakodó üzemmódban” közlekedő bringást. Sőt talán arra is gondolhat meggyőződés szerűen, hogy egészen biztos, hogy látnak, hiszen Őt, a bringást elvakítja a vele szembejövő kocsi lámpája, tehát lát, én nem látok tőle… gondolhatja.
Legyen egy autó bármilyen kitűnő műszaki állapotban (ez persze egy ideális eset) vannak közlekedési körülmények, amikor az elégtelenül kivilágított járműből, tényleg „lopakodó üzemmód” lesz és ez emberéletet is követelhet!

Tényleg nem űrtechnika és mindenki számára elérhető egy kis odafigyeléssel a karbantertás ezen formája!

Természetesen ezeknél sokkal több mindenre figyelni kell és lehet!

A témában a következő kisfilm volt a gondolatébresztő, ezért a fentieket emeltük ki.

S. Lajos
Útirány.hu

"Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén október 19. és december 6. között rendezi meg „Látni és látszani 2020” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítésék járművüket megváltozott út- és fényviszonyokra. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a gumiabroncs szezonális cseréje, a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő használata, illetve a jégkaparó, a jégoldó spray beszerzése.

A kampány során arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat - mindezt térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek igazoló lapot adnak át, mely bizonyítja, hogy autójuk megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a résztvevők."

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/latni-es-latszani